Echt Waar!

                                                                                   


Inhoud

Echt waar! is een bundel van grotendeels waargebeurde verhalen, belevenissen en invallen. Bij elkaar vormen zij een veldboeket, van tere klaproos tot harde distel, van weemoed, via humor, naar vertwijfeling.
Echt waar! heeft het over verloren zijn in de nacht, een verdronken jubileum, een triest kraambezoek en vele, deels prettige, deels trieste, wantoestanden. De relativerende, ironische schrijftrant – de auteur zo eigen - zal de lezer misschien bekoren. 
De afsluitende gedichten en de aan mystiek rakende verzen gaan dieper en zijn persoonlijker. 
Voor het geheel geldt niettemin een soort code geel, voor de ontvankelijke, tere zielen onder ons.

titel                        Echt Waar! Kleine verhalen en overdenkingen
auteur                    Frank Heine
jaar van uitgave      2020
uitgave                   Uitgeverij Aspekt
aantal pagina's       174
vorm     paperback
ISBN                      9789463384018

Review (van Bol.com)

Bij het zien van de schitterende cover van Echt waar! van Frank Heine krijg je het gevoel dat de natuur een belangrijke rol in het boek heeft. Bij het lezen van de titel krijg je het gevoel dat je verhalen gaat lezen die zo over de top zijn, dat ze wel waar moeten zijn. Toch klopt het niet helemaal, er zijn verhalen die niet waar zijn, maar waar het om de moraal draait, die een boodschap hebben zoals bijvoorbeeld in een soort sprookje waar het om dieren draait, maar als je goed leest, dan wordt er een spiegel aan de mensen voorgehouden. Het is een heel actueel sprookje dat waarschijnlijk wel actueel blijft zolang de mensheid blijft bestaan. De titel wordt ongeveer halverwege het boek duidelijk, dan weet je waarom er voor deze passende titel is gekozen.
Zoals in omschrijving van Echt waar! van Frank Heine is aangegeven, je moet inderdaad geen teer zieltje hebben om het boek te lezen, want bij sommige verhalen zullen er lezers zijn die het heden ten dage te ver vinden gaat zoals bijvoorbeeld in een verhaal waar een vrouw een kanariepiet wordt genoemd. Diegenen die wel wat kunnen hebben en niet overal iets beledigends inzien, zullen er alleen maar om kunnen lachen en bedenken dat er wel ergere dingen zijn waar men voor uitgemaakt kan worden.
Sommige verhalen komen binnen zoals het verhaal van De non waarin je kan lezen hoe door toedoen van anderen het leven van iemand al jong niet loopt zoals die persoon eigenlijk had gewild. De auteur vertelt in twee verhalen over zijn muzieksmaak en waarom muziekscholen niet gesloten zouden mogen worden, hoe belangrijk dat is voor mensen dat ze muziek kunnen maken op welke manier dan ook. Het verhaal over Madelief kan herkenbaar zijn voor mensen die een kind hebben verloren. Een verhaal laat je nadenken over waarom er bij veel bedrijven een lachend dier in de logo's zit, terwijl er niets te lachen valt en eindigt met een overdenking zoals veel mensen erover denken. Met weemoed vertelt hij over een jeugdherinnering over een Solex. Om sommige verhalen zoals Handsfree moet je lachen net zoals het verhaal De fles waarbij je zelf ook wel aan de fles wilt ruiken.
De gedichten gaan dieper dan de verhalen en zijn heel erg persoonlijk zoals bijvoorbeeld in het gedicht Zomer waarin je de liefde voor zijn vrouw voelt. Het zijn gedichten die je raken zoals bijvoorbeeld het gedicht Oogst.
De verhalen en gedichten zijn los te lezen, je kan zelf de volgorde bepalen van welk verhaal of gedicht je eerst gaat lezen. Het zijn korte verhalen en de gedichten zijn ook niet lang, zodat je het boek ook tussendoor kan lezen als je bijvoorbeeld op je beurt moet wachten bij de tandarts.
Kortom; Echt waar! van Frank Heine is een verhalenbundel met verhalen over diverse onderwerpen. Verhalen die humorvol zijn geschreven, verhalen waarbij je een spiegel wordt voor gehouden, verhalen die herkenbaar kunnen zijn, verhalen die je aan het denken zet, verhalen met weemoed, trieste verhalen. De gedichten aan het eind gaan diep en zijn heel erg persoonlijk. Het is een boek voor een ieder die wel tegen een stootje kan.
Powered by webXpress